Budskapet fra Dumka

”E Jisu dular jharna tin.”

Slik har staben ved NELC radiostasjon sunget på santali hver morgen i snart 25 år. Sang, bønn og bibellesning har alltid vært en fast start på dagen.

- Vi er ved tredje gjennomlesning nå, sier Lucia Tudu, som leder radiostasjonen.

Lucia Tudu, direktør i radiostasjonen.

Fra dette enkle studioet, 6-7 timers reis fra Kolkata (Culcatta), er det blitt produsert tusenvis av kristne radioprogram. Hver morgen fra klokken 7.15 til 7.30 kan radiolyttere over hele India, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka høre budskapet fra Dumka.
En gang i 1985 kom radiobølgene frem til en stamme i fjellområdene i India. Flere kom til tro og ble døpt. I september i år godkjente ”The bibel society of India” å oversette bibelen til deres språk. Nå jobber en av de ansatte i radioen med dette prosjektet.

- Vi får brev fra hele India og noen ganger også fra Nepal og Bangladesh, fortsetter Lucia. Ønskerepriser, bønneemner og bibelspørsmål er gjengangere. Det er også mange som vil vi skal utvide sendetiden, noen vil ha forklaring på budskapet i programmet, mens andre ønsker bibler, sanghefter eller annen litteratur. Vi har derfor trykket opp sanghefter på santali som kan kjøpes for 10 rupee. Vi får også inn litt inntekter på salg av bøker, kassetter og en film om Jesus som er oversatt til santali og malphari her i studioet.

Hver måned mottar radiostasjonen 90-110 brev. Manikeh Mandal er primært ansatt for å svare på brevene. En av lytterne forteller i et brev til radioen om hvor mye budskapet fra radio Dumka forandret henne og familien.

- Før jeg hørte programmet deres, var livet mitt meningsløst, forteller hun. Nå er jeg en forandret person. Far var alkoholiker, men har nå sluttet å drikke og vi går sammen i kirken og ber.

Manikeh Mandal er primært ansatt for å svare på alle breva som kommer til radiostasjonen.

I tillegg til arbeidet i studioet, driver NELC radio også et bibelkurs på santali og hindi. Fra oppstarten i 1982 og fram til nå er det totalt 5322 studenter som har fullført kurset. De aller fleste er unge og mange jobber nå i menigheter som ungdomsledere. Studioet har også bygget opp 13 huskirker. Budskapet fra radioprogrammene i Dumka spiller en betydelig rolle for disse husgruppene.

Siden det gamle analoge opptaksstudioet fortsatt er i bruk, må radioen alltid være fire måneder foran sendetiden. Juleprogrammet er derfor ferdig og det arbeides nå med påskehøgtiden.

Onecimus Murmu, studiotekniker

- Vi har fått frist til neste år med å gå over til digitalt studio fra radiosenderen og vi ber nå om at det må ordne seg, sier Lucia.
Studiotekniker, Onecimus Murmu, håper også å få en projektor slik at de kan vise filmer når de er ute på landsbybesøk.

Den 5. oktober neste år har radio Dumka 25 års jubileum.