Matstasjonen i Baljur

Her kan du få ett lite inblikk i hva arbeidet på matstasjonen dreier seg om.

 

18. Feb

I dag viser de Jesus filmen på matstasjonen. Trond stiller med utstyret og en nepaler fra kirken simultanoversetter gjennom hele filmen.

13. Jan

Fire nye gutter sa seg i går villig til å prøve et nytt liv på barnehjemmet. I dag tok Trond to av dem med seg og takket være gaven som ble gitt av Vaulali Trialklubb før jul, er det to nye køysenger og penger til skolegang for dem. Så får vi alle be om at de kommer seg til rette og at de virkelig er villige til å forandre seg. Det er en stor overgang å komme fra gata og inn på et barnehjem hvor det er mange regler. Gata kan være tøff, med slåssing, sniffing og mye jobbing, men de har en frihet som de er nødt til å ofre når de flytter inn på barnehjemmet.

I neste uke tas de to andre guttene også med på barnehjemmet. Det har virkelig gått mye bedre enn hva vi kunne håpe på. Det tar lang tid å opparbeide tillit blant gataguttene og dermed utrolig flott å se at arbeidet bærer frukt allerede etter fire-fem måneder. Men det er dessverre en stor sjanse for at guttene kan rømme ut på gata igjen. Nå er første delen av arbeidet gjort og mye er nå opp til dem.

Fra julefeiringen 24. Des

Også på matstasjonen ble det feiret jul i år; En ekstra god Daalbhaat, sjokoladekake og presanger til gateguttene.

Brev fra en av gateguttene til Trond:

Dear Sir

First of all, I am introduce for myself. I am streetboy called me Ramjane: I and my all friends are very happy for your workservice. Thank you for your social work.

Nowadays you are here. You love us. If you retuned your country, we are again goes to street and I eat bad things. Please sir. Help me and other boys. Thank you.

Your lovely steetboy Ramjane.

'Tom (Trond) and Puja (Diddi) good'

Note: - If you retuned your country but remember for us. See you again.

Hva har skjedd på matstasjonen den siste uken?

Takket være gaven på 10 000 kr fra Vaulali Trialklubb har barnehjemmet nå kjøpt inn to nye køysenger. De har også fått betalt skoleavgiften til guttene i tillegg blir pengene brukt til den daglige driften av matstasjonen; ris, dhaal og gass. Så nå er de klare for å ta inn nye gutter fra gata. Det gikk ikke mange dagene før en av guttene som kommer til matstasjonen ga beskjed om at han svært gjerne ville komme inn på barnehjemmet. Så det er en glede å si at den første gutten er plukket ut. Et liv er forandret fra en uviss fremtid på gata til et liv med egen seng og utdannelse.

Vi er så heldige å ha en barnelege i etasjen under oss. I dag morges måtte Trond få et lynkurs i å sette sprøyter. En av gateguttene var blitt bitt av en hund og sjansen for å ha fått rabbies er dermed stor. Dermed må Trond steppe inn med spøyter og vaksiner.

Den 29. desember rigget Jarle og Trond opp Tv'en for å vise The passion of the Christ til gategutta. Det er lite bibelkunnskaper blant denne gjengen og en pastor? for Vineyardkirken forklarte på nepali, mens filmen gikk.

29. Oktober tok staben med seg gateguttene på piknik.

Om Matstajonen

Et lenge etterlengtet prosjekt er nå satt i gang for gatebarna i Baljur, Kathmandu. Ocean of mercy, et barnehjem drevet av Vineyard church i Kathmandu, har lenge ønsket å starte opp en matstasjon for gatebarna i dette området. Takket være gaver fra Norge kan gateguttene i dette området nå komme og spise seg mette på Dhaalbhatt.

Diddi Puja lager Dhaalbaat seks ganger i uken til gateguttene.

- 10-12 av guttene kommer hver dag, i tillegg er det 20 stk som kommer innom i blant, kan Trond Nessa fortelle.

Trond Nessa deler ut Dhaalbhatt til sultne gutter.

Han er en av flere frivillige som jobber på matstasjonen. Seks dager i uken, fra 10.00 til 13.00 er stasjonen åpen for sultne og slitne gutter. Målet er å få guttene vekk fra gata og inn på barnehjemmet. Ved å notere ned hvem som kommer oftest og prate med guttene, prøver de frivillige på matstasjonen å danne seg et bilde av hvem som kan passe inn på barnehjemmet.

I gjennomsnitt er det 10-15 gategutter på matstasjonen hver dag.

- Men mange av barna liker det frie livet på gata, og mange tjener litt ved å tigge. Det er en stor overgang til det ordnete og disiplinerte miljøet på barnehjemmet og det er mange gutter som velger å rømme ut på gata igjen, sier Noel, som er daglig leder på barnehjemmet.
På barnehjemmet får guttene et sted å bo, mat, skolegang og et kristent fellesskap. Friheten de er vant med på gata blir kraftig innskrenket og det er mange som får problemer med å innordne seg.
- Jeg er lei livet på gata, forteller Ram som daglig møter opp på matstasjonen. Jeg vil svært gjerne komme meg inn på barnehjemmet og starte på ny.

Ram Jane møter opp på matstasjonen hver dag.

Det er også økonomiske spørsmål som må besvares før en kan ta inn nye gutter på hjemmet. Det ordnes som oftest med bønn, og rett som det er dukker ukjente givere opp med økonomisk bidrag som holder barnehjemmet i gang.

Diddi Puja, og Padam er noen av de frivillige på matstasjonen.

Du kan gi ditt bidrag til konto: 3205.21.00894. På www.ProsjektNepal.com kan du følge utviklingen på matstasjonen og barnehjemmet videre.